Obaveštenje Kolačići se koriste na ovoj web stranici kako bi pružili najbolje korisničko iskustvo. Ako nastavite, pretpostavljamo da se slažete da primate kolačiće sa ove web lokacije. OK

Za radoznale


Single Origin čokolade

25/05/2023

Ako ste nekada imali priliku da vidite pakovanje čokolade na kome je istaknut naziv neke države, sigurno ste već sami zaključili da se radi o mestu porekla kakaovca. Ali šta to zapravo govori o samom kvalitetu i ukusu te čokolade i zašto bi vas uopšte zanimalo odakle je ona?

DETALJNIJE

Fair Trade - Na čijoj ste strani?

06/10/2022

Da li ste nekada pri kupovini čokolade razmišljali o tome koji deo vašeg novca dolazi do poljoprivrednika u Africi ili Južnoj Americi koji je taj kakaovac obrađivao? Samo malo pažljivijim odabirom proizvoda koje kupujemo, svojim novcem možemo da podržimo one kompanije koje vode računa o slabije razvijenim zajednicama, umesto onih koje biraju da ih zarad svog profita ugrožavaju. Sve potrebne informacije su danas veoma lako dostupne na internetu i svako može da dođe do njih i postupa u skladu sa pravednom trgovinom, ako želi.

DETALJNIJE

Zašto je belgijska čokolada najbolja?

15/09/2022

Sigurno ste mnogo puta čuli da ljudi naglašavaju zemlju porekla nekog proizvoda: švajcarski sat, italijanska obuća, belgijska čokolada. Ali da li ste se nekada zapitali zašto baš oni važe za dobre? Zašto je belgijska čokolada bolja od turske, ruske, pa čak i švajcarske? Šta to nju izdvaja?

DETALJNIJE

„Cvetanje“ čokolade

18/08/2022

Da, dobro ste pročitali naslov. Čokolada može da procveta. Ali ovo cvetanje nema nikakve veze sa onim o kom smo učili na časovima biologije. U literaturi se ne pominje mnogo otkud ovaj naziv kod čokolade, ali pretpostavka je da se to odnosi na uzrok ovog fenomena. Naime, čokolada može da „procveta“ kada je suočena sa toplotom, baš kao što i biljke cvetaju u proleće kada vreme otopli.

DETALJNIJE

Kao, kao kakao

04/08/2022

Verovali ili ne, kakao se ne koristi u izradi čokolade! Čokolada i kakao prah su dva potpuno nezavisna proizvoda koja se prave na dva različitva načina u zavisnosti od toga za koji se odlučimo u određenoj fazi proizvodnje. Prah je zapravo nastao kao nus produkt izdvajanja kakao butera.

DETALJNIJE