Obaveštenje Kolačići se koriste na ovoj web stranici kako bi pružili najbolje korisničko iskustvo. Ako nastavite, pretpostavljamo da se slažete da primate kolačiće sa ove web lokacije. OK

Početak priče o kakaovcu

29/09/2022
(vreme čitanja: 3 minuta)


Većina nas zna da kakaovac vodi poreklo iz ekvatorijalne Centralne Amerike i da su drevne civilizacije sa ovih prostora zaslužne za njegovo kultivisanje. Međutim, kada bi vas neko pitao koji narod je prvi uzgajao kakaovac, Olmeci, Maje ili Azteci, šta biste odgovorili?

Ako niste baš sigurni u svoj odgovor, ovaj kratak tekst uputiće vas u to gde i kako je kakaovac započeo svoj put ka tituli omiljene poslastice svih nas. Možete li samo da zamislite kako bi svet danas izgledao da ovi drevni narodi nisu prepoznali veličantveni potencijal ove biljke? Kao ljubitelji čokolade, možemo im odati počast tako što ćemo saznati nešto o njihovom životu i kulturi.

Olmeci

Jedan od prvih mezoameričkih naroda, Olmeci, nastanjivali su teritoriju južno od Verakruza na obali Meksičkog zaliva još pre 3 hiljade godina. Moderni lingvisti su pri dešifrovanju njihovog pisma otkrili da su oni imali reč koja se odnosila na kakaovac. U svojim tekstovima, oni su opisivali uslove potrebne za uzgoj drveta kakaovca. Zahvaljujući ovom otkriću, naučnici su ustanovili da su Olmeci bili ti koji su prvi uzgajali drvo kakaovca, a ne Maje i Azteci kao što se to ranije verovalo.

Maje

Nekoliko vekova nakon pada Olmeka, današnji Meksiko nastanile su Maje. Na toj toploj i vlažnoj teritoriji, u dubokoj senci prašume, oni su već u 4. veku naše ere uveliko uzgajali drvo kakaovca. Maje su ga tada nazivale „cacahuaquchtl.“ Na njihovom jeziku ta reč, koju malo ko danas može da pročita u celosti, značila je jednostavno „drvo.“ Što se tiče Maja, to je bilo jedino drvo vredno imenovanja.

Maje su verovale da je drvo kakaovca pripadalo bogovima i da je njihov plod bio dar ljudima. U zidove svojih veličanstvenih kamenih palata i hramova urezivali su crteže kakaovca. Za Maje, on je bio simbol života i plodnosti. U svim danas sačuvanim majanskim tekstovima, a ima ih ukupno četiri, govori se o raznim religijskim ritualima u kojima je kakaovac imao ulogu. U ovim spisima, Maje su ga nazivale hranom bogova.

Jedan švedski botaničar je mnogo godina kasnije, u 18. veku, izvršio klasifikaciju svih živih vrsta pri čemu je dao i zvaničan naziv drvetu kakaovca. Zahvaljujući načinu na koji su Maje nekada govorile o njenom plodu, biljka je pri klasifikaciji dobila naziv „Theobroma cacao,“ što u bukvalnom prevodu znači piće bogova (od grčkog theos-bog i broma-napitak).

Maje su plod kakaovca koristile kao gorak napitak. Njega su nazivale "xocolatl" što je u prevodu značilo "gorka voda." U čast ovog drevnog majanskog naziva, naša selekcija bombonjera nosi upravo naziv Xocolatl

Ovo, tada luksuzno piće, koristili su samo najviši slojevi društva kao i sveštenici pri religijskim ritualima. U njega su dodavali razne začine od kojih im je omiljeni bio čili.

Azteci

Nakon misteriozne propasti Maja, na njihovu teritoriju su se tokom 9. veka naše ere naselili Tolteci i Azteci. Toltečki kralj, ujedno je verovao za sebe da je bog čija je misija da kakaovac prenese iz Edena na Zemlju i da nauči čoveka kako da ga kultiviše. Azteci su verovali za kakaovac da je izvor spiritualne mudrosti i neverovatne energije. Koristio se ujedno kao lek, ali i kao afrodizijak.

Međutim, napitak koji su ovi mezoamerički narodi pripremali imao je veoma malo sličnosti sa onime što danas nazivamo toplom čokoladom. Samo piće bilo je penasto i imalo je mnogo drugačiji ukus i teksturu. Azteci to ne samo da su voleli, već su imali običaj da ga presipaju iz jedne posude u drugu kako bi napravili još više pene. Kada su želeli da napitak dobije gustinu poput kaše, dodavali su mleveni kukuruz koji je upijao masnoću i imao ulogu emulgatora.


Iako su prošle stotine godina od kada su ove drevne mezoameričke kulture bile u svom usponu, njihova ljubav i poštovanje prema plodu kakaovca prenela se kroz generacije i odrazila na ceo svet.

Uprkos tome što mi danas kakaovac konzumiramo na mnogo drugačiji način, ono što nam je zajedničko jeste to da smo prepoznali njegova neverovatna svojstva i učinili ga važnim delom svoje svakodnevice. A poslednjih godina, na naše veliko zadovoljstvo, crna čokolada sa velikim procentom kakao delova sve je popularnija. Takođe, sve veći broj ljudi uživa u čokoladi sa čilijem i drugim začinima. Kako vreme teče, mi pravimo pun krug i vraćamo se moćnom originalnom ukusu sa početka priče o kakaovcu.