23/09/2022
(vreme čitanja: 3 minuta)
Prvi je dan jeseni! Došlo je vreme jutara sa toplom čokoladom i večeri sa čajnim kolačićima i, najbolje od svega, vreme skakanja u lišće.
- Vini Pu
Kao što kaže Vini Pu, danas je prvi dan jeseni! Vreme je već počelo da se menja. Svaki sunčani dan cenimo sve više, a za svaki kišni tražimo način kako da ga popravimo i učinimo lepšim. Šolja tople čokolade ili kafe uz omiljeni slatkiš ima moć da svaki dan okrene nabolje.
Kako se menja vreme, sa njim dolaze i odlaze različiti sastojci. Slatko bobičasto voće zamenjuju jabuke i citrusi. Umesto svežeg grožđa i kajsija, sada možemo da grickamo sušene, a njih savršeno nadopunjuje i orašasto voće koje je sad u svojoj punoj sezoni.
Za vas smo izdvojili sedam ukusa koji nas neodoljivo asociraju na jesen i koje već sa prvim kapima kiše vraćamo u ponudu da poprave svaki takav dan. Uživajte!
Kasno leto i jesen bez sumnje obeležavaju jabuke - slatke,
crvene, kisele, zelene, sveže ili kao deo veoma raskošnih dezerata. Iako su one
danas dostupne tokom cele godine, posebnu čar imaju u ovom periodu.
Cimet je takođe veoma popularan jesenji sastojak. On se
nalazi u ‘pumpkin spice’ mixu za pitu od bundeva, u speculaas mixu začina za
keksiće, po receptu ide u ‘gingerbread’ kolačiće sa đumbirom, a u piti od
jabuka glavni je gost!
Mlečna čokolada praline u obliku lista topi se na jeziku i otkriva krem koji asocira na pitu od slatkih crvenih jabuka sa cimetom i vraća nas u detinjstvo.
Dok ispraćamo leto i sa njim osvežavajuća pića poput hladnih koktela
i sokova, dobrodošlicu želimo onim toplim, koja će nam u hladnim jesenjim
danima zagrejati i telo i dušu.
Kapućino je jedan od najpopularnijih toplih napitaka na bazi
espresso kafe. Njegov blag i prijatan ukus rezultat je kombinovanja gorčine iz
kafe i slatkoće iz mlečne pene. Kako bismo rekreirali taj momenat balansa,
kapućino pralina predstavlja kombinaciju crne čokolade i belog krema sa kafom i
mlekom.
Pretočen u čokoladni dezert, kapućino je idealan za sve ljubitelje kafe u kombinaciji sa čokoladom, a prepoznaćete ga lako jer je u obliku zrna kafe.
Martinik je dezert koji u sebi objedinjuje neke od najlepši
jesenjih sastojaka: marcipan, nugat, med i orah. I med i orasi bogati su
antioksidantima, podižu nivo energije i jačaju imunitet, a o tome koliko podižu
raspoloženje kada se nađu u čokolodnom dezertu ne moramo ni da govorimo.
Razigrana tekstura martinika drži naša čula budnim sve vreme tokom
degustacije dok se smenjuju mekani marcipan, kremasti nugat i hrskavi orah.
Svaki martinik izrađuje se ručno i, kao posledica toga, svaki je jedinstven. Odlikuju ga nepravilan oblik i šare od bele čokolade.
Berba oraha traje od početka septembra do početka oktobra,
što ih čini pravim jesenjim sastojkom. Njihova nutritivna svojstva pomažu
jačanju imuniteta, koji će nam tokom hladnih jesenjih i zimskih dana biti preko
potreban.
Kada su orasi dobri, oni nemaju previše gorak ukus već blag i
prijatan sa zemljanim notama. Iz tog razloga, idealno se kombinuju sa crnom čokoladom
uz koju dobijaju jačinu i dug after-taste.
Pralina sa orahom jedna je od najinteresantnijih po svom obliku. Čokoladni deo izgleda kao jedna polovina oraha u ljusci i ispunjen je kremom od crne čokolade koji takođe ima ukus oraha.
Iako su neka pića popularna tokom cele godine, način na koji
se ona konzumiraju može da varira. Leti, beli rum je nezaobilazan sastojak
koktela kao što su mohito, pina colada i mai tai. Zimi, on se češće pije čist,
a još je popularniji kao sastojak u raznovrsnim dezertima.
Tamni rum odlikuje puniji ukus sa slatkastim i voćnim
tonovima. Prelepu boju karamele on dobija u toku čuvanja u hrastovom buretu.
Simbolično, i naša pralina je u obliku bureta. Ispunjena je kremom od crne čokolade, a za njegovu izradu ne koristi se aroma, već pravi rum te je ukus jak i dugotrajan.
Kako su dani kraći i hladniji, sa slatkim letnjim voćem
opraštamo se do sledeće sezone. Na scenu stupaju citrusi: mandarine, narandže,
grejpfrut. Ovo voće bogato je vitaminima i samim tim idealno za predstojeće
dane.
Pomorandže ne odlikuje toliko sladak, već kiselkast ukus. Iz
tog razloga one se lepo kombinuju sa belom čokoladom i karamelom jer zajedno imaju
slatkoću bogatu citrusnim notama.
Ovaj dezert kreira se sečenjem čokoladnog ganaša posebne recepture, a zatim prelivanjem mlečnom čokoladom. Cela poslastica dodatno se dekoriše belom čokoladom kako bi bila lepša i prepoznatljivija.
Tradicionalno, početak jeseni je vreme kada se sveže
namirnice prerađuju tako da nam budu dostupne i tokom hladnih dana. Suve šljive,
smokve i grožđice moći ćemo da grickamo celu jesen i koristimo ih za pravljenje
keksića, štrudli i drugih slatkiša.
Tutti frutti je naziv italijanskog porekla koji se odnosi na
dezert sa sušenim ili kandiranim voćem, kao i orašastim plodovima, a u bukvalnom
prevodu znači “sve voće.”
Mlečni krem ove praline ispunjen je suvim grožđem i seckanim lešnicima. Kao što joj i naziv kaže, odlikuje je sladak voćni ukus i bogata tekstura.
Fridrih Niče je rekao “Obradite pažnju: jesen je više
godišnje doba duše nego prirode.”
Mi bismo na to samo dodali da je u ovom periodu kratkih i sve hladnijih dana posebno važno utopliti svoju dušu. Uzmite neki topli napitak koji volite, svoju omiljenu pralinu i uživajte u raskošnim ukusima jeseni.