Obaveštenje Kolačići se koriste na ovoj web stranici kako bi pružili najbolje korisničko iskustvo. Ako nastavite, pretpostavljamo da se slažete da primate kolačiće sa ove web lokacije. OK

Ukusi jeseni

23/09/2022
(vreme čitanja: 3 minuta)


Prvi je dan jeseni! Došlo je vreme jutara sa toplom čokoladom i večeri sa čajnim kolačićima i, najbolje od svega, vreme skakanja u lišće.  

- Vini Pu

Kao što kaže Vini Pu, danas je prvi dan jeseni! Vreme je već počelo da se menja. Svaki sunčani dan cenimo sve više, a za svaki kišni tražimo način kako da ga popravimo i učinimo lepšim. Šolja tople čokolade ili kafe uz omiljeni slatkiš ima moć da svaki dan okrene nabolje.

Kako se menja vreme, sa njim dolaze i odlaze različiti sastojci. Slatko bobičasto voće zamenjuju jabuke i citrusi. Umesto svežeg grožđa i kajsija, sada možemo da grickamo sušene, a njih savršeno nadopunjuje i orašasto voće koje je sad u svojoj punoj sezoni.

Za vas smo izdvojili sedam ukusa koji nas neodoljivo asociraju na jesen i koje već sa prvim kapima kiše vraćamo u ponudu da poprave svaki takav dan. Uživajte!


Jabuka & cimet

Kasno leto i jesen bez sumnje obeležavaju jabuke - slatke, crvene, kisele, zelene, sveže ili kao deo veoma raskošnih dezerata. Iako su one danas dostupne tokom cele godine, posebnu čar imaju u ovom periodu.

Cimet je takođe veoma popularan jesenji sastojak. On se nalazi u ‘pumpkin spice’ mixu za pitu od bundeva, u speculaas mixu začina za keksiće, po receptu ide u ‘gingerbread’ kolačiće sa đumbirom, a u piti od jabuka glavni je gost!

Mlečna čokolada praline u obliku lista topi se na jeziku i otkriva krem koji asocira na pitu od slatkih crvenih jabuka sa cimetom i vraća nas u detinjstvo.

Kapućino

Dok ispraćamo leto i sa njim osvežavajuća pića poput hladnih koktela i sokova, dobrodošlicu želimo onim toplim, koja će nam u hladnim jesenjim danima zagrejati i telo i dušu.

Kapućino je jedan od najpopularnijih toplih napitaka na bazi espresso kafe. Njegov blag i prijatan ukus rezultat je kombinovanja gorčine iz kafe i slatkoće iz mlečne pene. Kako bismo rekreirali taj momenat balansa, kapućino pralina predstavlja kombinaciju crne čokolade i belog krema sa kafom i mlekom.

Pretočen u čokoladni dezert, kapućino je idealan za sve ljubitelje kafe u kombinaciji sa čokoladom, a prepoznaćete ga lako jer je u obliku zrna kafe.

Martinique

Martinik je dezert koji u sebi objedinjuje neke od najlepši jesenjih sastojaka: marcipan, nugat, med i orah. I med i orasi bogati su antioksidantima, podižu nivo energije i jačaju imunitet, a o tome koliko podižu raspoloženje kada se nađu u čokolodnom dezertu ne moramo ni da govorimo.

Razigrana tekstura  martinika drži naša čula budnim sve vreme tokom degustacije dok se smenjuju mekani marcipan, kremasti nugat i hrskavi orah.

Svaki martinik izrađuje se ručno i, kao posledica toga, svaki je jedinstven. Odlikuju ga nepravilan oblik i šare od bele čokolade.

Orah

Berba oraha traje od početka septembra do početka oktobra, što ih čini pravim jesenjim sastojkom. Njihova nutritivna svojstva pomažu jačanju imuniteta, koji će nam tokom hladnih jesenjih i zimskih dana biti preko potreban.

Kada su orasi dobri, oni nemaju previše gorak ukus već blag i prijatan sa zemljanim notama. Iz tog razloga, idealno se kombinuju sa crnom čokoladom uz koju dobijaju jačinu i dug after-taste.

Pralina sa orahom jedna je od najinteresantnijih po svom obliku. Čokoladni deo izgleda kao jedna polovina oraha u ljusci i ispunjen je kremom od crne čokolade koji takođe ima ukus oraha.

Rum

Iako su neka pića popularna tokom cele godine, način na koji se ona konzumiraju može da varira. Leti, beli rum je nezaobilazan sastojak koktela kao što su mohito, pina colada i mai tai. Zimi, on se češće pije čist, a još je popularniji kao sastojak u raznovrsnim dezertima.

Tamni rum odlikuje puniji ukus sa slatkastim i voćnim tonovima. Prelepu boju karamele on dobija u toku čuvanja u hrastovom buretu.

Simbolično, i naša pralina je u obliku bureta. Ispunjena je kremom od crne čokolade, a za njegovu izradu ne koristi se aroma, već pravi rum te je ukus jak i dugotrajan.

Karamela i narandža

Kako su dani kraći i hladniji, sa slatkim letnjim voćem opraštamo se do sledeće sezone. Na scenu stupaju citrusi: mandarine, narandže, grejpfrut. Ovo voće bogato je vitaminima i samim tim idealno za predstojeće dane.

Pomorandže ne odlikuje toliko sladak, već kiselkast ukus. Iz tog razloga one se lepo kombinuju sa belom čokoladom i karamelom jer zajedno imaju slatkoću bogatu citrusnim notama.

Ovaj dezert kreira se sečenjem čokoladnog ganaša posebne recepture, a zatim prelivanjem mlečnom čokoladom. Cela poslastica dodatno se dekoriše belom čokoladom kako bi bila lepša i prepoznatljivija.

Tutti frutti

Tradicionalno, početak jeseni je vreme kada se sveže namirnice prerađuju tako da nam budu dostupne i tokom hladnih dana. Suve šljive, smokve i grožđice moći ćemo da grickamo celu jesen i koristimo ih za pravljenje keksića, štrudli i drugih slatkiša.

Tutti frutti je naziv italijanskog porekla koji se odnosi na dezert sa sušenim ili kandiranim voćem, kao i orašastim plodovima, a u bukvalnom prevodu znači “sve voće.”

Mlečni krem ove praline ispunjen je suvim grožđem i seckanim lešnicima. Kao što joj i naziv kaže, odlikuje je sladak voćni ukus i bogata tekstura.


Fridrih Niče je rekao “Obradite pažnju: jesen je više godišnje doba duše nego prirode.”

Mi bismo na to samo dodali da je u ovom periodu kratkih i sve hladnijih dana posebno važno utopliti svoju dušu. Uzmite neki topli napitak koji volite, svoju omiljenu pralinu i uživajte u raskošnim ukusima jeseni.