Obaveštenje Kolačići se koriste na ovoj web stranici kako bi pružili najbolje korisničko iskustvo. Ako nastavite, pretpostavljamo da se slažete da primate kolačiće sa ove web lokacije. OK

Čarolija proporcija: Kako procenti definišu čokoladu

29/06/2023
(vreme čitanja: 4 minuta)


Procenat koji je označen na pakovanju čokolade predstavlja količinu kakaovca u proizvodu. Kakaovac je glavni sastojak čokolade i igra ključnu ulogu u određivanju njenog ukusa, teksture i karakteristika. 

Kada je reč o čokoladi, postoji nekoliko tipova koje susrećemo na tržištu, a to su mlečna, crna, i bela čokolada. Mlečna čokolada se obično kreće u rasponu od 10% do 40%, dok crna čokolada prema evropskim standardima može imati od 30% kakaovca pa naviše. Bela čokolada, međutim, ne sadrži kakao masu u pravom smislu, već se pravi od kakao butera, mleka i šećera.


Šta nam govori procenat kakao delova u čokoladi?

Čokolada sa nižim procentom kakaovca ima tendenciju da bude slađa, mekša i kremastija. To je zbog većeg udela šećera, mleka i drugih dodataka u sastavu koji doprinose njenoj glatkoj i mekoj teksturi. Bela i mlečna čokolada sa manjim procentom kakaovca se iz tog razloga lakše tope na jeziku i brže puštaju svoje arome. 

Čokolada sa višim procenatom kakaovca ima tendenciju da bude čvršća i suvlja. Veći procenat kakaovca znači manje udela šećera i drugih sastojaka, pa je takva čokolada i gorča. To takođe znači da će se crna čokolada i mlečna čokolada sa većim procentom kakaovca sporije topiti u ustima, ali i da će ostaviti bogatiji i dugotrajniji aftertaste. 

Važno je napomenuti da ukus čokolade zavisi od mnogo više faktora nego samo od procenata kakaovca. Kvalitet i vrsta zrna, postupak prerade, dodatni sastojci kao što su šećer i mleko, kao i tehnika proizvodnje, sve to može uticati na krajnji ukus i teksturu. Stoga je procenat kakaovca samo jedan od faktora koji treba uzeti u obzir prilikom izbora čokolade.

Da li su čokolade sa višim procentom kakaovca i zdravije?

Čokolada sa višim procentom kakaovca, poput čokolade sa 70%, obično se smatraju zdravijim u odnosu na čokolade sa nižim procentom. 

Razlog za to leži u činjenici da kakaovac sadrži prirodne antioksidanse, flavonoide i druge hranljive sastojke koji mogu imati pozitivne efekte na zdravlje. Flavonoidi su povezani s brojnim zdravstvenim benefitima jer imaju antiinflamatorna svojstva, pomažu u održavanju zdravog krvnog pritiska, poboljšavaju protok krvi, smanjuju oksidativni stres i podržavaju zdravlje srca. Kako crna čokolada ima veći procenat kakaovca, ona ima i veću koncentraciju svih korisnih sastojaka. 

Takođe, čokolada s većim procentom kakaovca ima manje šećera te ona može biti dobar izbor za svakoga ko želi da smanji unos šećera, a da se pritom ne odrekne svoje omiljene poslastice. Primera radi, crna čokolada sa 70% kakaovca imaće samo 30% udeo šećera, naspram čokolade sa 50% kakao delova čiju će polovinu činiti upravo šećer. 

Uz to, čokolada može sadržati i druge sastojke, poput mleka, orašastih plodova, dodatnih šećera ili aditiva, koji mogu uticati na njen ukupni nutritivni profil. Stoga je važno pročitati deklaraciju proizvoda kako biste bili sigurni u sastojke i kvalitet čokolade koju konzumirate.

Kakva je to čokolada sa 99% kakao delova?

Čokolada sa 99% kakaovca ima veoma intenzivan i gorak ukus. S obzirom na visok procenat kakaovca, ova čokolada je izuzetno bogata i pruža kompleksne arome. Može imati izražene note suvog voća, začina ili čak citrusa, zavisno od sorte kakaovca i načina obrade. Ova čokolada se pored jela može koristiti kao sastojak u receptima. Njena visoka koncentracija kakaovca pruža intenzivniji ukus čokolade prilikom izrade drugih deserata.

Zbog svoje visoke koncentracije kakaovca, čokoladu sa 99% mnogi smatraju prejakom i gorkom. Njen intenzivan ukus može biti pretežak za one ljude koji preferiraju slatkoću čokolade. Važno je napomenuti da je ukus subjektivan i da svačije iskustvo može biti različito. Neke osobe koje vole crnu čokoladu s visokim procentom kakaovca mogu uživati u kompleksnosti i gorčini ove čokolade, dok drugima ona može biti previše intenzivna. 

U svakom slučaju, ukus čokolade sa 99% je poseban i zahteva određenu otvorenost prema gorčini i kompleksnosti kakaovca. Ako volite izazovne i intenzivne ukuse, ova čokolada može biti sjajan izbor za vas.


Koji procenat kakaovca u čokoladi je najbolji?

Ne postoji univerzalni "najbolji" procenat kakaovca u čokoladi koji odgovara svima. Odabir procenata kakaovca u čokoladi zavisi od vašeg ličnog ukusa i želja. Ako volite slatke i kremaste deserte, verovatno ćete više uživati u beloj ili mlečnoj čokoladi koja ima niži procenat kakaovca. Ako preferirate bogatiji i intenzivniji ukus, crna čokolada sa višim procentom može biti pravi izbor. Važno je da eksperimentišete sa različitim procentima kako biste pronašli onaj koji vama najviše odgovara. 

Takođe, kvalitet čokolade igra veoma važnu ulogu. Kupujte od pouzdanih proizvođača koji koriste kvalitetne sastojke i pravilnu obradu. A koju god čokoladu da preferirate, ključno je uživati u njoj i uključiti je kao deo raznovrsne i uravnotežene ishrane.

Bonus * Kako upariti čokoladu sa vinom prema procentu kakaovca?

Postoji koncept podudaranja vina i čokolade, gde se preporučuje uparivanje odgovarajuće čokolade sa odgovarajućim vinom kako bi se pojačao ukus i doživljaj. 

Čokolade sa nižim procentom kakaovca (30% - 50%) dobro se slažu sa slatkim vinima, poput desertnih i belih vina, npr. Riesling ili Porto

Crne čokolade sa srednjim procentom kakaovca (50% - 70%) imaju nešto intenzivniji ukus i malo gorčine. One se dobro slažu sa voćnim crvenim vinima, kao što su Merlot ili Pinot Noir. U kombinaciji, oni daju uravnoteženu ukus između voćnih i čokoladnih nota. 

Crne čokolade sa visokim procentom kakaovca (70% i više) su bogate i gorke, pa se dobro slažu sa intenzivnijim crvenim vinima, kao što su Cabernet Sauvignon ili Syrah. Vina sa snažnim taninima uparuju se sa crnom čokoladom kako bi se postigao harmoničan spoj.