Obaveštenje Kolačići se koriste na ovoj web stranici kako bi pružili najbolje korisničko iskustvo. Ako nastavite, pretpostavljamo da se slažete da primate kolačiće sa ove web lokacije. OK

Single Origin čokolade

25/05/2023
(vreme čitanja: 3 minuta)


Šta su Single Origin čokolade?

Ako ste nekada imali priliku da vidite pakovanje čokolade na kome je istaknut naziv neke države, sigurno ste već sami zaključili da se radi o mestu porekla kakaovca. Ali šta to zapravo govori o samom kvalitetu i ukusu te čokolade i zašto bi vas uopšte zanimalo odakle je ona? 

Čokolada sa jedinstvenim geografskim poreklom, ili na engleskom Single Origin, je čokolada napravljena od samo jedne sorte kakao zrna, koja se uzgaja u određenom regionu. U nekim retkim slučajevima, na istoj plantaži. Drvo kakaovca poprima različite karakteristike u drugačijim oblastima. 

U svetu kafe, već uveliko popularan trend isticanja porekla zrna ukazuje na ukus koji od njega možete da očekujete. Zrna iz Brazila imaju blag i slatkast ukus pa su idealna za pravljenje kapućina, dok su ona iz Etiopije, jaka i sa izraženom kiselošću, idealna za espresso. 

Baš kao i kod kafe, poreklo zrna kakaovca ima značajan uticaj na svojstva konačnog proizvoda. Poreklo zrna ukazuje na njegov ukus i karakteristike, a one neretko diriguju i to kakvi deserti će se od njega izrađivati i na koji način.

Karakter

Sa čokoladom sa jedinstvenim geografskim poreklom zaista možete da otkrijete pravi karakter kakaovca. Eksperimentišući sa različitim vremenima i temperaturama pečenja, proizvođači pronalaze ono što misle da je najoptimalniji način za obradu tog zrna kako bismo otkrili njegove najbolje atribute.

Neka zrna odlikuje gorči ukus sa zemljanim tonovima, neka su blago citrusna sa voćnim aromama, dok druga pak imaju cvetne ili orašaste tonove. Kod ovakvih specijalnih čokolada, od velike važnosti je pravilna degustacija kako bi mogle da se osete sve one note i arome koje to zrno kakaovca pruža. 

Čokolade na kojima nije istaknuto mesto porekla najčešće predstavljaju blend, odnosno mešavinu zrna različitog porekla. Vrste korišćenog kakaovca mogu se razlikovati po državi, kontinentu, sorti ili čak godinama berbe. Zrna se kombinuju veoma svesno i sa namerom da se dobije krajnji proizvod određenog ukusa i kvaliteta. Gotovo svi čokolatijeri se slažu oko toga da je kreiranje blendova svojevrsna umetnost. 


Objektivno, ne postoji bolja od ove dve opcije. Koja čokolada je bolja za vas zavisiće od vaših ličnih preferenci i onoga šta želite da dobijete od iskustva degustacije.

Doslednost

Dok su čokolade sa jedinstvenim poreklom avanturističke i potpuno jedinstvene, njihov ukus ima tendenciju da bude nedosledan tokom godina. Klimatske promene kroz vreme mogu da dovedu do promena u ukusu. Nasuprot tome, blendove je moguće menjati i prilagođavati tako da ostanu konzistentni po ukusu uprkos sezonskim promena.

Cena

Kako se ova zrna kakovaca beru ručno, na malim farmama i od strane lokalnih radnika, ona najčešće imaju fair trade oznaku koja automatski znači da će imati i veću cenu. Ova cena omogućava farmerima da dobijaju poštenu platu, ali pomaže i podizanje čitave zajednice kroz ulaganje u infrastrukturu i obrazovanje.

 

Sa druge strane, masovna proizvodnja blendova omogućava im da imaju nižu cenu te je moguće kreirati nešto pristupačnije poslastice bez kopromisa kada je reč o samom kvalitetu. 

Kada se čokolada koristi za izradu kompleksnih poslastica sa puno drugih sastojaka, nijanse u ukusima koje single origin čokolade pružaju nije moguće osetiti u potpunosti, pa možda njihova specifičnost nije uvek dovoljna da opravda i veću cenu. Ali kada želite potpuno jedinstveno iskustvo degustacije tokom koje možete spoznati sve specifičnosti određenog regiona, single origin čokolade će vam nadmašiti očekivanja.

Ecudor Single Origin

Danas je Ekvador postao pravi rasadnik uzbudljivih sorti i ukusa kakaovca. Ekvadorski farmeri mnogo ulažu u nove tehnike uzgoja, fermentacije i sušenja – dajući zrna kakaovca sa neverovatnim senzornim svojstvima. 


Pod uticajem klime Tihog okeana, Amazona i Anda, obalne i centralne provincije pružaju savršeno okruženje za ogromne plantaže kakaovca sorte Trinitario, dajući karakteristična zrna Ekvadora. Crna čokolada od ovih zrna sa 70% kakao delova pruža intenzivan ukus sa puno tropskih, voćnih i kiselkastih aroma praćenih notama cimeta i ruma. Upravo zbog toga smo odabrali baš nju kao predstavnicu single origin čokolada u našem asortimanu. 

Ecuador čokolada će vas već sa prvim zalogajem preneti u tropske krajeve Južne Amerike, a njen intenzivan ukus povešće vas na put oko sveta neodoljivih single origin čokolada.